Ofte tyr vi mennesker til den raske og gode løsningen. Hvorfor det, spør du kanskje, og det er vel nettopp fordi at det er både kjapt og bra. Et såkalt smålån kan være nettopp dette. Trenger man penger, men ikke den helt store summen, på kort tid, så er et slikt lån optimalt. Derimot er det viktig at man gjør litt sammenligninger i forkant uansett, slik at man ikke ender opp med å betale unødvendig mye for lånet.

Kort beskrivelse av lånetypen

Hva er egentlig et smålån? Vi kan begynne med å forklare det. Et smålån er mer eller mindre et vanlig forbrukslån, der vi snakker om «små summer». Hva som er smått er naturligvis relativt, men vanligvis vil man si at et smålån er på under 50 000 kroner. Og kanskje helt ned mot 1000 kroner. Dette er vanlige kjennetegn for et slikt lån:

  • Man kan låne mellom 1000 – 50 000 kroner
  • Lånet utbetales gjerne samme dag, eller neste dag, etter søknaden er innvilget
  • Renten kan være høyere og nedbetalingstiden kortere enn et vanlig forbrukslån
  • Søkekriteriene er ofte lite kompliserte

Hvorfor er dette en god løsning?

Hvis man har en regning som det virkelig haster med å betale, eller at man for eksempel må ha penger for å kunne reparere bilen som man daglig bruker, så er smålån kanskje ikke bare en løsning – men en nødvendighet.

Det er mange som kvier seg for å låne penger – med god grunn – men av og til er dette det mest fornuftige. Disse lånene behøver ikke å koste skjorta, dersom man betaler tilbake i henhold til nedbetalingsplanen. Siden det sjeldent er snakk om de helt store summene, så vil heller ikke rente- og gebyrkostnadene være overveldende.

For deg som trenger penger kjapt så er smålån som regel et av de eneste alternativene. Mange banker utbetaler lånene innen få timer etter at du har søkt, men som regel går det minst én virkedag før du har pengene inne på konto.

Konklusjon – tenk før du søker

Selv om vi absolutt mener at et smålån kan være en rask og god løsning, så blir det ikke det hvis man ikke tenker seg om to ganger. Kostnadene er meget varierte avhengig av hvilken bank man velger, så her er man nødt til å bruke litt tid på sammenligning av priser. Hvis man betaler dobbelt så mye i renter som naboen, så vil det føles svært unødvendig når man finner ut av det.

Derfor må du sammenligne lånekostnader før du bestemmer deg for å ta opp lånet. Man har det sjeldent så travelt at man er nødt til å velge det første lånet som dukker opp, bare fordi det var dette man så en reklame for på TV-skjermen. I tillegg er det viktig å regne på at du faktisk kan betale tilbake pengene du låner. Det er nemlig ikke nok å betale avdrag, og du blir nødt til å finne ut hvor mye lånet vil koste deg i renter og gebyrer hver eneste måned fremover.