Anslagsvis finnes det i dag rundt 800 000 fritidsbåter i Norge. Det tilsvarer én båt per sjette innbygger! Har du lyst til å bli den neste båteieren, eller kanskje er det på tide å pusse opp skuta? Heldigvis er ikke drømmen nødvendigvis så langt unna, for det finnes flere muligheter for deg som vil ut på «bøljan blå».

Skaffe båtfinansiering

Den beste, og trolig mest rimelige løsningen, er å ta opp et dedikert båtlån. Dette er lån som du ikke får i alle banker, men hvis banken først tilbyr det, så får du de mest gunstige betingelsene. Ulempen her kan være at du er nødt til å stille med egenkapital for å få låne. For mange er ikke dette mulig, og da må man nok lese videre i denne artikkelen.

Lån uten sikkerhet

Kan man ikke stille med sikkerhet eller egenkapital for lånet, så er et forbrukslån et svært godt alternativ. Man kan her låne opp mot 500-600 000 kroner, så det skulle absolutt være penger nok til å kjøpe seg en fin båt. Disse lånene er for eksempel gunstige dersom man skal kjøpe båt privat gjennom FINN.no. Skal man kjøpe båt hos forhandler så vil man ofte kunne få gunstigere tilbud på lån direkte fra forhandleren.

Boliglån

Det aller rimeligste alternativet, dersom man ser bort fra verditapet på båten, er å utvide boliglånet. Har man betalt ned på boligen i mange år samtidig som den har steget i verdi, så kan man kanskje få en ekstra slant her. For de fleste så vil dette knapt merkes på de månedlige avdragene, samtidig som man får seg båten man alltid har drømt om. Husk bare at du «tar penger» fra boligen for å kjøpe båt, så vi anbefaler at man øker avdragene hvis man har muligheten til det.

Konklusjon

Det er svært mange fritidsbåter i Norge, og trolig vil veksten bare fortsette i årene fremover med den kommende generasjonen. Det finnes flere gode alternativer for å finansiere båtkjøp. Kjøper man hos forhandler, så vil et båtlån direkte fra forhandleren trolig være et gunstig alternativ.

Kjøper man privat og ikke kan stille med egenkapital eller sikkerhet, så er et forbrukslån et godt alternativ. Til sist kan vi også anbefale at man ser på mulighetene for å utvide boliglånet. Det er nemlig her den aller laveste renten ligger, og her man vil spare mest mulig penger på lån til kjøp av båt.