Forbrukslån har blitt mer og mer vanlig i Norge de seneste årene. Tidligere har lån uten sikkerhet blitt sett på som en siste utvei økonomisk, dette har endret seg. Flere har blitt oppmerksom på mulighetene et lite lån kan gi deg, samtidig som det ikke blir en belastning på økonomien. Renter vil alltid være en kostnad på lånet, men kanskje du har behov for pengene nå og ikke senere.

Hvorfor lån uten sikkerhet?

Mange tenker som nevnt at lån uten sikkerhet er en siste utvei når en trenger penger kjapt. Statistikken viser nå at flere og flere bruker forbrukslån for å oppfylle sine drømmer eller mål om en bedre hverdag. 31% av de som innvilger forbrukslån bruker pengene på oppussing. Selvfølgelig vil dette bli en dyrere oppussing da renter på lånet kommer inn i bildet. Men kanskje er det verdt å bruke litt mer penger på å ikke vente. Et nedslit og lite funksjonelt kjøkken kan ta mye av gleden i hverdagen. Hva om du kan pusse opp kjøkkenet nå istedenfor å vente? Dette er et spørsmål mange spør seg selv, og noen ganger vil det være det beste alternativet. Men ja, det er viktig å tenke seg godt om først. Få kontroll på egen økonomi, sett opp et budsjett og se om du kan betale ned et lån.

En annen fordel med lån uten sikkerhet er at du kan bruke pengene på akkurat hva du vil. Pengene er ikke øremerket, vil du bruke det på bil, oppussing eller ferie? Ja, da er valget ditt.

Nedbetalingstid

Mange tenker at et forbrukslån er vanskelig å bli kvitt. Dette kan være tilfellet hvis du fra før av har en svak økonomi. Men sannheten er at de fleste lån kommer med en nedbetalingsplan du og lånetilbyder har blitt enig om. Du vet akkurat hvor mye du må betale hver måned og hvor lenge du må betale.

Du står ansvarlig for å betale ned denne månedlige summen som er avtalt, men dette betyr ikke at du må bruke den planlagte tiden på lånet ditt. Det mange ikke vet er at du kan innfri deler av lånet eller hele lånet når som helst. Dette gir deg som forbruker muligheten til å få penger før du faktisk får dem. Lånet vil da bli mye billigere enn totalkostnaden som ble beregnet fra starten av med en satt tid, da du slipper renter.

Refinansiering

Siden du selv bestemmer hva du vil bruke lånet på kan det brukes som refinansiering. Hvis du har flere lån og eller kredittkort som du sliter med å betale ned kan det være lurt å samle all gjelden. Ved refinansiering kan du enkelt sagt betale ned alle smålån og heller ha et større og forholde deg til. Dette gir deg en mye bedre oversikt over de månedlige kostnadene og du får ofte bedre betingelser. Mange smålån og kredittkortgjeld har ofte gebyrer for hver gang du betaler, såkalte termingebyrer. Mange av disse vil du slippe ved refinansiering. Med andre ord, du betaler bare gebyrer for det ene lånet.

Stort marked

Forbrukslån har blitt svært populært de seneste årene. Lånetilbyderne har blitt flere og dette er svært positivt for deg som forbruker. Konkurransen om deg blir større og de er villige til å gi deg bedre vilkår og betingelser.

Dette bør du utnytte, ikke vær redd for å sende flere lånesøknader. Det tar kanskje litt mer tid, men her er det mye penger å spare. Det finnes også flere anbudssider for lån, her kan du fylle ut en søknad som går til flere lånetilbydere.

Enkelt og effektivt lån

Du har kanskje ved tidligere lån opplevd å sitte flere timer i møter og brukt mye energi på lånesøknaden. Ved forbrukslån søker du som regel via nettet. Dette er svært enkelt for deg og du får også raskt svar om hvilke betingelser de gir deg. Hos noen banker kan du oppleve å få penger på dagen, det eneste du trenger å gjøre er å signere gjeldsbrevet med din bankID. Hos andre kan det ta opp til flere virkedager, men som regel kommer pengene kjapt inn på konto.

Avdragsfrihet

Som nevnt har det blitt mer konkurranse de siste årene, dette gir deg bedre betingelser. Noe som er blitt mer vanlig er muligheten til en avdragsfri periode eller avdragsfrie lån. Dette kan være svært gunstig hvis du gjennom en periode merker at økonomien ikke holder til. Rentene på lånet må du fortsatt betale, men den månedlige avgiften blir lavere.

Alt i alt er det mange fordeler med forbrukslån, det er lett tilgjengelige lån. Men som med alle lån er det viktig at du først har kontroll på økonomien. Har du derimot kontroll kan forbrukslån hjelpe deg på mange måter og kanskje ender du opp med en mindre stressende hverdag. Refinansiering kan også hjelpe deg som sliter med økonomien pga. for mange kredittkort og smålån.